Komora sestier tvrdí, že má dôkaz o nahrádzaní sestier záchranármi

29.12.2015 Bratislava

Bratislava 29. septembra (TASR) - V štátnych nemocniciach predsa len začali nahrádzať sestry zdravotníckymi záchranármi. A to napriek tomu, že to ministerský výnos nedovoľuje. Upozornila dnes na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vo svojom písomnom stanovisku.

Dôkazom má byť podľa nej inzerát na stránke univerzitnej košickej nemocnice. Hľadá v ňom záchranárov na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny. "Zverejnili ho tri týždne po tom, čo dali sestry v Košiciach hromadné výpovede," uviedol Milan Laurinc zo SKSaPA.

Komora upozorňuje, že záchranár môže ako erudovaný profesionál pracovať v ústavných zdravotníckych zariadeniach len na urgentnom príjme. Na oddeleniach a klinikách anestéziológie či intenzívnej medicíny a JIS-ky nie, pretože na to nemá odbornú spôsobilosť. O nahrádzaní sestier záchranármi informovala SKSaPA v nedeľu (27.12.). Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vtedy reagovalo, že sestry klamú a zavádzajú, pretože nemocnice sa riadia personálnymi normatívmi. Ich dodržiavanie dnes potvrdila i Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Uvádza, že sestry nemá v úmysle nahradiť takýmto spôsobom.

Zamestnávanie záchranárov na pozíciách sestier potvrdil pre RTVS prezident Asociácie štátnych nemocníc (AŠN) Jozef Valocký. Vo fakultnej nemocnici v Nitre, v ktorej je riaditeľom, vykonávajú záchranári v štyroch prípadoch prácu sestry. Na akútnom oddelení ich podľa Valockého môžu zastúpiť, keďže vykonávajú podobnú prácu.

"V samotnom rezorte zdravotníctva sa prehliada porušovanie zákona a neférové nahrádzanie sestier vo výpovediach, lebo sa za ne nedá nájsť adekvátna náhrada," myslí si šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová. Opäť zdôraznila, že záchranári ako náhrada na spomínaných oddeleniach môžu ohroziť kvalitu špecializovanej intenzívnej starostlivosti a život pacientov. Vyzvala vedenia nemocníc, aby dodržiavali platnú legislatívu v oblasti personálneho zabezpečenia, vykonali kontroly a vyvodili z nich opatrenia.

"Nemáme v úmysle nahradiť sestry na anestéziologicko-resuscitačných pracoviskách zdravotníckymi záchranármi. Plánujeme ich prijať, aby zlepšili kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti na urgentnom pracovisku v súlade s právnymi predpismi," povedala pre TASR hovorkyňa univerzitnej košickej nemocnice Ladislava Šustová. Nemocnica bude podľa nej aj naďalej dodržiavať personálne normatívy v zmysle platnej legislatívy.

Hromadné výpovede doteraz podali sestry v desiatich nemocniciach, podľa komory ich celkovo padlo 1397. Ide o nemocnice v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej. V Poprade však sestry všetky výpovede stiahli. Aj po stiahnutí výpovedí chce z nemocníc podľa Laurinca stále odísť 1079 sestier.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu.

Zdravotníci poukazujú na to, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

Ministerstvo: Sesterská komora klamlivo informovala verejnosť

Sestry opäť zavádzajú a zbytočne strašia verejnosť, reaguje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na tvrdenia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) o nahrádzaní sestier záchranármi v univerzitnej košickej nemocnici.

"Skôr ako predstavitelia komory pustili na verejnosť zavádzajúce a klamlivé informácie, mohli si jednoducho overiť fakty. Nemocnica nemá v úmysle nahradiť sestry na anestéziologicko-resuscitačných pracoviskách zdravotníckymi záchranármi. Tých plánuje prijať na zlepšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti na urgentnom pracovisku v súlade s právnymi predpismi," uviedol pre TASR hovorca MZ SR Peter Bubla. Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach sa podľa neho musí riadiť platnou legislatívou a dodržiavaním personálnych normatívov, čo sa aj deje.

Rezort apeluje na zástupkyne sestier, aby prestali so zavádzajúcou kampaňou. "Chápeme, že predstaviteľky sestier sú nervózne, keďže svoje kolegyne dotlačili do výpovedí len na základe vykonštruovaných dezinformácií, pričom samy svoje miesta podaním výpovedí či vzdaním sa funkcie neohrozili," konštatoval. Ministerstvo si váži, že stále rastie počet tých, ktoré sťahujú svoju výpoveď.
 

Vyberte región